Opakowania w gastronomii

Prowadzisz restaurację, bar, masz kawiarnię, foodtrucka lub prowadzisz catering dietetyczny (tzw. diety pudełkowe). Wydajesz klientom posiłki na miejscu, jak i na wynos – stosujesz opakowania jednorazowe z różnych materiałów: opakowania kartonowe, styroboksy, plastikowe pojemniki lub kubki z pokrywkami. 

Jesteś wprowadzającym i w związku z tym podlegasz pod obowiązek rejestracji w BDO i musisz rozliczyć się z wprowadzanych opakowań.


Opakowania w gastronomii
Opakowania w gastronomii

Prowadząc lokal gastronomiczny rozliczasz opakowania, jeśli:

  1. 1

    Wydajesz dania na jednorazowych tackach lub talerzykach.

    Plastikowe talerze oraz papierowe tacki są opakowaniem i musisz się z nich rozliczyć.

  2. 2

    Sprzedajesz napoje na wynos w jednorazowych kubkach z pokrywkami.

    Napoje gorące oraz zimne - wydajesz je w papierowych lub plastikowych kubkach z pokrywkami i musisz je rozliczyć.

  3. 3

    Pakujesz potrawy do styroboxów lub plastikowych pudełek.

  4. 4

    Przygotowujesz diety pudełkowe, które pakujesz w opakowania z różnych materiałów.

    Catering dietetyczny czy okazjonalny - jeśli wydajesz dania w opakowaniach, jesteś wprowadzającym i musisz te opakowania rozliczyć.

  5. 5

    Pakujesz potrawy do kartonowych pudełek.

    Pizzerie oraz bary fast-food najczęściej stosują opakowania kartonowe, które podlegają obowiązkowi odzysku i recyklingu.

  6. 6

    Zawijasz posiłki w papier lub folię aluminiową.

    Każdy z tych materiałów jest opakowaniem, które powoduje, że stajesz się wprowadzającym i masz dodatkowe obowiązki.

Działasz w gastronomii? Musisz rozliczyć opakowania!

Prowadzisz lokal gastronomiczny i stosujesz opakowania do wydawania potraw na wynos? Jesteś wprowadzającym produkty w opakowaniach i musisz realizować ustawowe obowiązki w zakresie rozliczenia opakowań.

Przekaż realizację tych obowiązków nam - oszczędzisz czas i pieniądze! Zacznij od naszego kalkulatora!

Nie tylko jedzenie na wynos!

Nawet jeśli nie dostarczasz żywności na wynos, praktycznie każdy rodzaj opakowania, na którym wydajesz zamawiane potrawy, powoduje, że stajesz się wprowadzającym opakowanie lub produkt w opakowaniu. A to wymusza spełnienie ustawowego obowiązku związanego z zapewnieniem odpowiedniego poziomu odzysku i recyklingu.

Zrealizujemy Twoje obowiązki wprowadzającego:

  1. 1

    Przejmujemy obowiązki związane z opakowaniami

    Przejmujemy od Ciebie obowiązki formalne – składamy sprawozdania do Urzędu Marszałkowskiego.

  2. 2

    Składamy za Ciebie wymagane sprawozdania

    Zapewniamy prawidłowe poziomy odzysku i recyklingu opakowań, które wprowadzasz do obrotu. Nieważne, z jakiego jest materiału.

  3. 3

    Chronimy Cię przed wysoką opłatą produktową

    Obniżamy koszty wprowadzenia opakowań do obrotu – zamiast wysokiej opłaty produktowej, płacisz jedynie kwotę za podpisaną z organizacją odzysku umowę.

  4. 4

    Budujemy Twój ekologiczny wizerunek

    Finansujemy, w Twoim imieniu, działania w ramach Publicznych Kampanii Edukacyjnych. Działania, które normalnie musiałbyś realizować samodzielnie.

  5. 5

    Odciążamy Twój biznes

    Wspieramy rozwój Twojego biznesu. Jeśli chcesz wprowadzić do obrotu nowy rodzaj opakowania – poinformuj nas. Pomożemy w jego prawidłowym rozliczeniu.

Nie tylko jedzenie na wynos!

Gastronomia to nie tylko uzyskanie numeru BDO i rozwiązanie tematu odpadów powstających podczas przygotowywania posiłków. Niezależnie od rodzaju lokalu, który prowadzisz, wydając posiłki oraz napoje na wynos jesteś wprowadzającym produkty w opakowaniach. Musisz realizować ustawowe obowiązki w zakresie opakowań - w przeciwnym wypadku narażasz się na wysokie kary.

Rozliczaj opakowania - rób to mądrze!

Skup się na prowadzeniu swojego biznesu, a obowiązki związane z opakowaniami przekaż nam. Przejdź do naszego kalkulatora, podaj masy opakowań, które wprowadzasz i wygeneruj umowę online!

Oszczędzaj czas i pieniądze, i działaj zgodnie z prawem! Przekaż nam realizację Twoich ustawowych obowiązków już dzisiaj!